Triggers en vermijding - Je bent niet alleen

Triggers zijn situaties, mensen, plaatsen of zelfs geuren en geluiden die onverwacht traumatische herinneringen activeren in ons brein. Zo komt een pijnlijk moment uit je verleden plotseling naar het heden. Triggers kunnen zich op allerlei onverwachte momenten en manieren aandienen. Ze kunnen intense emoties oproepen, zoals angst, paniek, woede of verdriet omdat ze het brein terugbrengen naar een trauma uit het verleden. Om die pijn te vermijden zijn we geneigd om die situaties of triggers uit de weg te gaan. Maar wat als die vermijding je steeds verder doet terugtrekken? Misschien merk je dat je sociale situaties ontloopt, bepaalde plekken niet meer bezoekt, of activiteiten vermijdt die je ooit plezier gaven. Hierin kun jij je behoorlijk alleen voelen, alsof niemand echt begrijpt wat je doormaakt. Dan is het misschien fijn om te weten dat veel mensen, in meer of mindere maten, worstelen met dezelfde klachten, ook al zijn die net even anders. Wie weet.. misschien kunnen jouw vrienden, familie of collega's hun triggers ook goed vermijden en/of verbergen.

De eerste stap naar verandering is het herkennen van je eigen triggers. Welke situaties brengen die intense emoties bij je naar boven? Zodra je dat weet, kun je beginnen met het vinden van manieren om er gezonder mee om te gaan. Bijvoorbeeld door bewust te ademen wanneer je je getriggerd voelt, of door jezelf in kleine stappen bloot te stellen aan datgene wat je angstig maakt, in een veilige setting. Dit kan helpen om je angst te verminderen, zodat je niet langer gevangen zit in een cyclus van vermijden.

Het is goed om dit proces in je eigen tempo te doorlopen. Triggers zijn voor iedereen anders, en je reactie op trauma is uniek. Door mild voor jezelf te zijn en jezelf de ruimte te geven om te herstellen, kun je langzaamaan meer controle over je leven terugwinnen.

Ik help je daar graag bij. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je niet meer op de vlucht hoeft te zijn voor je eigen herinneringen. Hoe lekker zou jij je dan voelen? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.