Ben jij jouw emoties de baas? Als jouw definitie van baas is: luisteren, erkennen en reguleren, dan waarschijnlijk wel.
Gelukkig wordt er steeds vaker gesproken over emotionele regulatie maar wat is dat eigenlijk? en vooral Hoe doe je dat?
Emotionele regulatie is het vermogen om intense gevoelens, zoals angst, woede en verdriet te herkennen en ermee om te gaan op een manier die je niet overweldigt. Na een vervelende- of traumatische ervaring kunnen emoties plotseling en heftig opkomen, wat het lastig maakt om rustig te blijven en helder te denken.
Het regulatie proces begint met bewustwording: leren opmerken wanneer emoties zich opbouwen, bijvoorbeeld door fysieke signalen zoals hartkloppingen, gespannen spieren of snelle ademhaling. Zodra je deze signalen herkent, kun je technieken toepassen om jouw emoties te reguleren.
Stel je voor: je voelt een sterke emotie opkomen. Het begint klein, als een golfje, maar al snel lijkt het alsof je overspoeld wordt. Misschien voel je verdriet, angst of woede. Deze emoties kunnen behoorlijk overweldigend zijn. Van nature is ieder systeem ingericht met de vaardigheid om emoties te kunnen reguleren zolang wij maar alert zijn op de signalen die het lichaam ons geeft.
“Emotieregulatie is de vaardigheid om je emoties te herkennen, te begrijpen en er op een gezonde manier mee om te gaan.”
Stap 1: Herkennen van de emotie
Voordat emoties volledig de overhand nemen, stuurt je lichaam vaak signalen. Je kunt een brok in je keel voelen als je verdrietig bent, een knoop in je maag bij angst, of spanning in je borst als je boos of onzeker bent. Het eerste wat je kunt doen is deze signalen herkennen. Hoe sneller je doorhebt wat je voelt, hoe eerder je kunt ingrijpen.
Stap 2: Ademhalingsoefeningen
Een eenvoudige, maar krachtige manier om met sterke emoties om te gaan, is door te focussen op je ademhaling. Als je bijvoorbeeld angstig, boos of gespannen bent, adem je vaak sneller of oppervlakkig. Probeer bewust dieper en langzamer te ademen. Door bijvoorbeeld 4 seconden in te ademen, je adem 4 seconden vast te houden en vervolgens 6 seconden uit te ademen, kalmeer je je zenuwstelsel. Dit helpt bij allerlei emoties.
Stap 3: Je emoties benoemen
Een andere belangrijke stap in emotieregulatie is het benoemen van wat je voelt. Wanneer je zegt: "Ik voel me verdrietig," of "Ik ben boos," geef je je gevoel een naam. Dit kan helpen om de emotie minder overweldigend te maken en geeft je de ruimte om er bewust mee om te gaan. Het gaat erom jezelf even te pauzeren en bewust te worden van je emotie, in plaats van erin meegezogen te worden.
Stap 4: Afleiding of visualisatie
Soms kan het helpen om jezelf even af te leiden. Stel je bijvoorbeeld voor dat je verdriet of woede een ballon is die langzaam leegloopt, of dat je angst als een wolk voorbijdrijft. Ook kan een wandeling, muziek luisteren of iets grappigs kijken je brein even een pauze geven. Dit geeft je de tijd om de emotie te laten zakken, zodat je weer helder kunt nadenken.
Stap 5: Realistische gedachten vormen
Bij emoties zoals onzekerheid, angst of woede kunnen onze gedachten soms de baas worden. Misschien denk je: "Ik ben niet goed genoeg," of "Niemand neemt me serieus." Deze gedachten kunnen de emotie versterken. Probeer jezelf dan af te vragen: "Is dit écht waar?" Vaak zijn zulke gedachten overdreven of onrealistisch. Door deze gedachten uit te dagen en realistischer te maken, verminder je de intensiteit van de emotie.
Stap 6: Hulp inschakelen
Soms lukt het niet om jezelf te kalmeren, hoe hard je ook probeert. Dat is helemaal oké. In zulke situaties is het belangrijk te weten dat je hulp kunt inschakelen. Of het nu een vriend is om mee te praten of een collega, soms is een ander perspectief precies wat je nodig hebt om weer grip te krijgen op je emoties. Het aaien/knuffelen van een (huis)dier kan ook een fijne hulpbron zijn om jouw systeem te kalmeren.
Emotieregulatie is niet hetzelfde als het wegduwen of onderdrukken van je gevoelens. Het gaat er juist om dat je leert je emoties te begrijpen, ze een plek geeft en er bewust mee omgaat.
Heb jij na het lezen van eerder genoemde stappen nog vragen? Wil jij..
- hulp bij het achterhalen van jouw triggers?
- meer grip op je gevoelens in stressvolle situaties?
- onderzoeken welke hulpbronnen jouw systeem het beste kalmeren?
- vaardigheden ontwikkelen die jouw emotionele balans en veerkracht bevorderen?
Ik help je graag!
Reactie plaatsen
Reacties